Blaty kuchenne wykonywane są na bazie płyty wiórowej, a do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu. Rdzeń blatu pokryty jest wysokiej jakości laminatem pochodzącym od wiodących producentów europejskich. Dzięki temu produkt łączy w sobie bogate wzornictwo, estetykę, łatwość montażu i konserwacji. Blaty laminowane są dostępne w bardzo dużej liczbie kolorów i wzorów. Są odporne na działanie wody i znacznej większości środków czyszczących.
Cechy blatów:
- Odporność na podwyższoną temperaturę - pozwala na postawienie na blacie naczynia z wrzątkiem, z wyłączeniem czajników i garnków metalowych oraz patelni, do których należy stosować podkładki.
- Odporność na działanie promieni UV - pod wpływem światła blaty nie ulegają odbarwieniu.
- Odporność na działanie pary wodnej - para nie przenika w głąb blatu i nie powoduje rozwarstwień płyty.
- Odporność na działanie detergentów - domowe, delikatne środki czystości (np. płyn do naczyń) nie ścierają i nie uszkadzają laminat.
- Odporność na działanie: mleka, herbaty, kawy, soków, czerwonego wina, octu, atramentu - płyny te nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie tworzą trwałych plam.
- Odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie - dopuszczalne są na nich prace domowe, jednak bez cięcia, szlifowania i uderzania zarówno tępymi jak i ostrymi narzędziami.